Een massage parel met klankschalen.

massage parelsSoms zijn er parels in de massages die ik geef. Deze van vandaag is er zo een. Stipt op tijd staat Paul voor de deur. Ik weet dat hij uitkijkt naar deze massage, dat doet hij elke keer. En ik ook want het is een feestje om hem te mogen masseren. Vandaag komt hij voor de 56e keer op mijn tafel liggen. In de zes jaar dat hij komt hebben we een leuke band opgebouwd. Voor zijn 50e verjaardag heeft zijn vrouw de eerste massage afspraak voor hem bij mij gemaakt. Het leek haar een leuk verjaardagscadeau en ze vertrouwde haar man wel aan mij toe. Wij kennen elkaar van werk en via de school van de kinderen. Het was een schot in de roos want sindsdien komt hij elke maand weer terug. Dat verhaal is ook te lezen in mijn verhalenbundel ter ere van het 10-jarig bestaan van Mazzaze.

Plan bijstellen

Paul komt met een grote glimlach binnen, hij huppelt bijna van blijdschap en ik denk dat hij een goed resultaat heeft behaald van zijn moeilijke examen. Ik vraag het en hij is blij verrast dat ik het nog weet! En ja inderdaad hij heeft het gehaald en is geslaagd, hij is er bijzonder verheugd over want hij heeft er veel tijd en aandacht aan besteed om zich goed voor te bereiden. Hij is zo blij,dat is duidelijk te zien aan al zijn bewegingen.
Onze afspraak voor de 4-elementen massage vind ik nu niet meer passend bij zijn feeststemming. Die massage past beter als je niet zo lekker in je vel zit, wat zwaar op de hand bent of licht depressief. Het is een massage waarbij je heel goed kunt ‘aarden’ of ‘gronden’. Dat is nu helemaal niet nodig. Ik stel een andere massage voor, de klankschalen in combinatie met de traditionele massage die hij al heel vaak van mij ontvangen heeft.

Paul kent de klankschalen niet en heeft het nog nooit ervaren. Hij wil het wel en vertrouwt helemaal op wat ik wil doen. Eerder hebben we wel eens gesproken over de voorspelbaarheid van een massage, de vaste volgorde die hem duidelijkheid en rust geeft. Hij weet hoelang de massage duurt, wat er al is gedaan en wat er nog komt. Dat klopt want die volgorde is vaak gelijk met andere wisselende grepen uit verschillende technieken afgestemd op wat er is in het moment. Nu zal het anders gaan.

Trillingen van de klankschalen

Ik zet een kleine klankschaal op zijn uitgestoken platte hand terwijl Paul nog rechtop zit en sla met een stok de schaal aan. Hij voelt natuurlijk meteen de trilling en zegt oprecht verrast ‘wat is dit?’. ‘De trilling die van de schaal veroorzaakt trilling in jouw hand en arm, dat is wat je voelt’ antwoord ik. Ik leg hem uit wat een klankschaal is. Een bijzonder instrument,een kom gemaakt van zeven metalen als  goud, zilver,kwik, koper, ijzer, tin en/of lood. Het gebruik veroorzaakt een mooi geluid met verschillende tonen en trillingen dat een helend effect hebben voor mensen en dieren. Ze worden behalve bij massages ook gebruikt bij ceremonies en meditaties. Ze worden ook wel de ‘singing bowls’ genoemd.

Klankschalen kunnen een intense ervaring geven en dat vind ik nu passen bij de stemming van Paul. Hij vind het bijzonder en wil het wel gaan ervaren, hij wil de combinatie van klankschalen met de massage van mijn handen met olie wel aangaan. Met lichte spanning maar vol vertrouwen gaat hij liggen en geeft hij zich over.

Vol overgave

Als hij ligt zet ik een schaal op zijn buik en een bij zijn voeten zodat hij met zijn voetzolen er net niet tegen aan kan gaan liggen. Elders in de ruimte plaats ik ook verschillende schalen en beurtelings sla ik ze aan en neem hem mee naar een waar klankenbad waarin hij zich kan koesteren en ontspannen. Ik wissel het af met mijn handen en olie, met muziek van de zee en de wind en weer klankschalen , grote en kleine, hoge en lage tonen en veel aanrakingen. Paul geeft zich nog meer over en ik zie zijn ademhaling steeds dieper, langzamer en lager gaan.
Aan het einde weer alleen de klankschalen, rustiger en een grote op zijn rug, hij is intussen omgedraaid, ligt nu op zijn buik. Langzaam ga ik naar de afronding, het tempo vertraagd. Na de laatste slag trilt en zingt het geluid van de schaal nog na. Het wordt stiller. We laten de stilte er een poos zijn.

Iets later weer als hij iets bijgekomen is en een glas water heeft gedronken heeft hij niet zoveel tekst. Dat hoeft ook niet. Hij zegt wel dat hij het heel bijzonder vind en dat hij eerst niet kon geloven dat het intens zou zijn….maar heeft dat nu aan den lijve ondervonden, heerlijk! Met die woorden gaat hij de avond in. 

Carla Mazzaze
Maart 2018.

 

2 Responses to Een massage parel met klankschalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *