Massage als heling, aanraken en aangeraakt worden.

Zittend in een kring maken we kennis met elkaar. We wisselen uit waarom we hier zijn. In dit weekend waarin aanraken en aangeraakt Verbindingworden door massages belangrijk is. Waarin we massage als heling willen benutten.  We zijn met 9 vrouwen, inclusief begeleidsters en in onze jonge jaren hebben we (bijna) allemaal te maken gehad met seksueel misbruik in verschillende vormen. De ervaringen zelf laten we nu even voor wat het is, was. We praten over de littekens en de verwachtingen en wensen die er zijn. Elke vrouw zit anders in haar proces en er zijn veel gemene delers.

Op veel momenten in dit weekend zijn er geen woorden nodig, dan is oogcontact, een diepe zucht of ander lichaamssignaal al voldoende om elkaar te zien en te begrijpen. Het mag er allemaal zijn, het is veilig.

Dunne lijntjes

In dit weekend zorgt iedere deelneemster voor zichzelf, en samen zorgen we voor elkaar. Iedere deelneemster heeft haar eigen regie en zet zichzelf centraal. Er is respect, begrip, waardering en aandacht. Een luisterend oor en kijkend oog en ieder geeft bloot wat ze wil blootgeven.

De lijntjes zijn dun blijkt telkens weer. Een geluid op de gang, een bepaald woord of zin of een onverwachte beweging kan al een nare associatie oproepen wat ineens weer angst veroorzaakt. Juist op die momenten is het belangrijk om samen te zijn. En te luisteren naar de behoefte van de ander. Iedere vrouw wordt uitgedaagd om haar eigen behoefte te voelen en te verwoorden, het is een telkens terugkerend onderdeel van deze twee dagen.

Persoonlijk en op maat

Krap 3 uur na onze start met kennismaking is er al een band alsof we al de hele dag samen zijn, alsof we elkaar al veel langer kennen. Na de aanraakoefeningen in tweetallen bij jezelf en de ander gaan we van start met de 1e massageronde. De een wil een rug- , de ander een benen/voeten- en weer een ander een hoofdmassage. Het komt voort uit de aanraakoefeningen en de verlangens van ieder. Dit maakt het meteen persoonlijk en op maat, precies wat we willen.

Jarenlange stilte

Na de massages zijn er emoties, vreugde, tranen, opluchting, blijdschap en gesprekken. Een grote gemene deler is de zwijgzaamheid. Niet èven niet erover willen, durven, kunnen of mogen praten, maar jàrenlang. In een rondje blijkt het om tientallen jaren te gaan, variërend van 20, 25, tot zelfs 30 jaar. Niet praten uit angst voor de gevolgen, dat is een diepgewortelde angst geweest waar nu nog steeds littekens van zijn. Sommigen van ons worden nog steeds niet geloofd in hun omgeving want “dat kan niet waar zijn wat jij zegt”. Anderen worden wel serieus genomen en ook dat heeft een forse impact. Erover kunnen praten in dit weekend, elkaars pijn en angst zien en in het verlangen naar aanrakingen weer durven voelen is helend. Elke vrouw durft de aanraking aan, de verbinding is groots!

Sneeuwpop!

We dansen op verschillende manieren , op jezelf en in contact. Later volgt er een voetwassing en massage, en op de 2e dag is het tijd om een rugmassage te geven en te ontvangen. Deze fysieke ontmoetingen maken ook weer veel los, uiteenlopende emoties die allemaal oke zijn. Gelukkig ligt er in de pauze een flink pak sneeuw en gaan we spelen, ballen gooien rollen , gillen, rennen, lachen en uitdagen. Heerlijk! Natuurlijk ook een grote sneeuwpop met alles erop en eraan. Wat een super ontlading, geweldig!

Allemaal stappen

We sluiten het weekend af met een massage naar keuze. Eerst de keuze of je wilt geven of ontvangen, dan met wie en welk lichaamsdeel.
Het was goed, het was fijn
het was emotioneel bevrijdend en verbindend,
we hebben allemaal een goede stap gemaakt.
En ik voel me dankbaar dat ik dit samen met Ellen (Revief) mocht uitzetten en begeleiden (met Mazzaze masseurs Annemieke en Bauk)
ik heb ook stappen gemaakt.

CarlaMazzaze
December 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *