Het zen-effect van een voetenmassage

Dat voeten zijn voor sommige mensen een intiem lichaamsdeel. Dat wordt me weer duidelijk bij aanvang van de voetenmassage-workshop. ‘Iemand anders mijn voeten laten verzorgen is heerlijk, daarvoor ga ik graag naar een pedicure of voetreflextherapeut’ zegt een van de deelnemers. ’Maar om zelf de voeten van iemand anders aan te raken gaat wel ver’ voegt ze er met een zorgelijk gezicht aan toe. Ze besluit toch om wel mee te doen.
We zijn met zes vrouwen op de vierde dag van onze body en mind reis in Spanje. We hebben al veel samen gedaan, geoefend en beleefd. Nu staat er voor de body deze voetenmassage-workshop op het programma.

Voeten zijn de verbinding met de aarde
Inmiddels zitten we allemaal met blote voeten op het terras van het landhuis in de zon. ‘Raak je je eigen voeten wel eens aan?’ vraag ik aan alle vrouwen. ‘Uhm, nou nee’ zegt de een, en ‘ja heel soms’ zegt een ander. Ik vertel over de voeten dat ze ons de hele dag dragen, dat ze onze verbinding met de aarde zijn. Dat aandacht voor je voeten je helpt om tot rust te komen. Het blijkt dat er veel oordelen en schaamte op voeten zitten. Een van de vrouwen vind dat ze gekke knobbels op haar voeten heeft ten gevolge van een paar enkelbreuken. Daarom stopt ze haar voeten liever weg in dichte schoenen. Een andere dame vertelt dat ze haar voeten lastig vindt vanwege haar hamertenen, en weer iemand anders heeft er niks mee, ze geeft ze de hoognodige verzorging en laat haar teennagels af en toe mooi lakken.

Groot en lelijk
De laatste vrouw zegt dat ze haar voeten eigenlijk niks vindt, zo groot en lelijk. Ik schrik er een beetje van, want ik vind dat ze mooie voeten heeft. ‘Stel je eens voor dat je zelf een voet bent, en dat je hoofd tegen je zegt dat je lelijk bent’ zeg ik als ik haar aankijk. ‘Hoe vind je die gedachte?’ ‘Tja, daar zeg je wat’ zegt ze dan en kijkt wat meewarig naar haar voeten, ’dat is niet fijn, sorry voeten…’  Ze voelt zich wat ongemakkelijk en zegt daarna dat ze vindt dat ze haar lichaam goed moet verzorgen en dat haar voeten daarbij horen. Het is een mooi item in het rondje. Het is heel jammer dat veel vrouwen hun voeten zo onderwaarderen en zinnig dat we het er hier nu over hebben.

Keltisch zeezout en kruidenbuiltje
In tweetallen gaan we aan de slag; eerst een voetenwassing en daarna een massage. De vrouw die het gaat ontvangen mag lekker makkelijk gaan zitten en de ander vult een bak met warm water, voegt er Keltisch zeezout voor frisheid en verzachting aan toe en een kruidenbuiltje met diverse kruiden voor geur en ontspanning. Het ruikt heerlijk en de masseurs hebben een handdoek binnen bereik om de voeten na de wassing af te drogen. We gaan tegelijk van start met de wassing, de vrouwen mogen hun voeten in het warme water zetten en de ander gaat ze wassen. Het is fijn om met het water te spelen en in stilte is iedereen met de aandacht bij wat ze doet of ervaart. Het water stroomt lekker over benen en voeten en de builtjes worden uitgeknepen boven de voeten. Ik kijk toe, begeleid de masseurs en word er ook beetje zen van. Als de voeten zijn afgedroogd en toegedekt met een handdoek pakken ze de voeten van hun maatje vast. Om even te wennen aan het vasthouden en vastgehouden worden. Dat heeft al een heel rustgevend effect.

Meditatief
Vervolgens maken ze een voet bloot en brengen de massageolie aan op die voet. Ik leg grepen uit die ze meteen meedoen, rustig aan om te voelen wat er gebeurt, om te ervaren hoe het is om te geven. Langzaam, zodat de ontvangers het goed kunnen voelen en tot zich door laten dringen. Bovenkant en voetzool, enkels, hielen en tenen, ze komen allemaal aan bod. Na de ene voet komt ook de andere voet aan de beurt en aan het einde sluiten we af met het vasthouden van beide voeten tegelijk. Het is fijn om te zien hoe ze allen op hun gemak zijn, hoe ze zich overgeven aan wat ze ontvangen en met aandacht doen wat ze doen. Het werkt zeer ontspannend, we zijn er allemaal zen van. ‘Het is gewoon meditatief’ zegt de dame die er bij aanvang zo sceptisch tegenover stond, ‘het viel me reuze mee om dit te doen.’ We nemen wat te drinken, na een massage is het altijd goed en belangrijk om water te drinken, dat helpt om de afvalstoffen die vrijkomen af te voeren.

Dankbaarheidsritueel
Vervolgens wisselen we van rol en gaan de gevers van de eerste ronde er voor zitten om de voetenwassing en massage te ontvangen. De voetenwassing is een oud ritueel. Als iemand een lange voettocht heeft afgelegd om bij je op bezoek te komen, was je uit dankbaarheid diens voeten. Dit maakt het nog fijner om deze voetenwassing te doen bij elkaar.
Na de tweede ronde zijn alle reserves en vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwenen, het was fijn om te doen. Je body verdient veel bewuste aandacht, en je voeten zeker. Op het voorstel om de volgende dag een hoofdmassage te doen bij elkaar wordt enthousiast gereageerd. Gaan we doen!

Wil jij ook een keer ervaren hoe het is om je voeten te laten wassen en masseren en het zelf doen bij een ander? Doe dan mee aan een van mijn workshops bij de zomerweken van VakantieAnders of in de volgende Body en mind reis in oktober 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *