plaatjenieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.Massage is persoonlijke ontwikkeling.

Het grote genieten met nieuwe ontdekkingen maakte het meeste indruk op deze 4e en afsluitende dag van de training dynamische massage. Vier vrouwen die veel oefenen in het geven en ontvangen van massages en ontdekken tijdens deze cursus ook weer iets nieuws over zichzelf. De dynamische massage wordt vandaag geïntegreerd met de klassieke massage met olie. Daarmee hebben ze allemaal weer meer tools en vaardigheden om een massage op maat te geven. Dat ze ook zelf nieuwe inzichten krijgen is natuurlijk fantastisch!schatkist met massage vaardigheden.
Dat versterkt mijn overtuiging dat massage ook een ontdekkingstocht is,een persoonlijke ontwikkeling waarbij je je hoofd en de rest van je lichaam dichterbij elkaar brengt. De signalen van jouw lichaam worden beter waargenomen en dat geeft weer een inkijkje in jezelf.

Krijg je het koud?

Je kunt het bijvoorbeeld heel koud krijgen tijdens een massage, omdat je ontspant, omdat er olie op je lichaam wordt aangebracht of omdat er een gebeurtenis die opgeslagen ligt naar boven komt. Het is fijn om te ontdekken wat dat dan is, waar het mee te maken heeft. Die bewustwording kun je als start voor heling gebruiken. Je lichaam geeft aan dat het er klaar voor is, dat er iets mee mag gebeuren. Nicole kent en weet dit als geen ander. Ze is heel actief op weg en maakt flinke stappen in haar heling. Continue reading

Gouden weekend, tijd voor jezelf.

Massage weekendEr wordt ingetogen gemasseerd. Vol aandacht gaan de handen vloeiend over de voeten, benen, billen en rug van de gemasseerden op de tafels. Deels mooi toegedekt met warme kleurrijke dekens en doeken wat een prachtig plaatje van rust en genieten geeft. Het voelt fijn, welke positie je dan ook inneemt.

Vol aandacht en overgave

Natuurlijk zijn er de 6 mensen die op de tafels liggen en de massage ondergaan en ontvangen in een volledige ontspanning. Kunnen toelaten en ontvangen lukt wel na een weekend lang waarin we vele grepen, houdingen en technieken hebben doorgenomen en geoefend met elkaar. Telkens met iemand anders, hoe meer wisselingen van massage partners, hoe meer verschillende ervaringen van druk, tempo en vaardigheid om een massage op maat te leren geven. Door de aandacht en overgave die er is het al fijn om aangeraakt te worden. Te voelen hoe fijn dat is en wat het verder in je losmaakt. Continue reading

Massage als heling, aanraken en aangeraakt worden.

Zittend in een kring maken we kennis met elkaar. We wisselen uit waarom we hier zijn. In dit weekend waarin aanraken en aangeraakt Verbindingworden door massages belangrijk is. Waarin we massage als heling willen benutten.  We zijn met 9 vrouwen, inclusief begeleidsters en in onze jonge jaren hebben we (bijna) allemaal te maken gehad met seksueel misbruik in verschillende vormen. De ervaringen zelf laten we nu even voor wat het is, was. We praten over de littekens en de verwachtingen en wensen die er zijn. Elke vrouw zit anders in haar proces en er zijn veel gemene delers.

Op veel momenten in dit weekend zijn er geen woorden nodig, dan is oogcontact, een diepe zucht of ander lichaamssignaal al voldoende om elkaar te zien en te begrijpen. Het mag er allemaal zijn, het is veilig.

Dunne lijntjes

In dit weekend zorgt iedere deelneemster voor zichzelf, en samen zorgen we voor elkaar. Iedere deelneemster heeft haar eigen regie en zet zichzelf centraal. Er is respect, begrip, waardering en aandacht. Een luisterend oor en kijkend oog en ieder geeft bloot wat ze wil blootgeven.

De lijntjes zijn dun blijkt telkens weer. Een geluid op de gang, een bepaald woord of zin of een onverwachte beweging kan al een nare associatie oproepen wat ineens weer angst veroorzaakt. Juist op die momenten is het belangrijk om samen te zijn. En te luisteren naar de behoefte van de ander. Iedere vrouw wordt uitgedaagd om haar eigen behoefte te voelen en te verwoorden, het is een telkens terugkerend onderdeel van deze twee dagen. Continue reading

Op een andere manier luisteren naar elkaars verhalen

Veiligheid, geborgenheid

Gastblogger Annelies schreef dit blog na het Mazzaze-Revief weekend van 9/10 december 2017

Ik ben al jarenlang masseur en krijg regelmatig mensen op mijn tafel, waarvan het lichaam een heel verhaal verteld. Mijn eigen lichaam heeft ook haar eigen verhaal. Tijdens de opleidingen en cursussen die ik gevolgd heb, heb ik zelf ook regelmatig op de massagetafel gelegen. Zodat mijn mede-studenten ook de fijne kneepjes van het vak in de vingers konden krijgen. Vaak voelde ik mij dan als lijdend voorwerp, en kon of durfde ik mij niet over te geven aan de handen die mij masseerde. Uit angst om de controle te verliezen.

Om de controle te behouden vond ik het prettiger om zelf te masseren, zodat ik de controle letterlijk in mijn eigen handen kon houden. Op het moment dat ik zelf op de tafel mocht gaan liggen, was ik vaak bezig met boodschappenbriefjes en andere denkwerkzaamheden, zodat ik maar niet in mijn lichaam hoefde te zijn en hoefde te voelen. Als na afloop aan mij gevraagd werd hoe ik de massage had ervaren, antwoordde ik vaak met een politiek correct antwoord dat het ‘heerlijk’ was. Maar of ik dat gevoeld had, of dat ik het heerlijk vond om in mijn hoofd te zijn, liet ik in het midden. Continue reading

Lente actie

 

 

 

 

 

 

Lente Actie
massage
weekenden